Municipiul Botoșani - fruntaș la nivel național la Campania ECOTIC de colectare a DEEE-urilor


12.04.2017

Ca în fiecare an, ECOTIC – firmă care de 9 ani activează în domeniul colectării de echipamente electrice și electronice uzate - a organizat din nou, începând cu data de 1 martie a.c., o Campanie națională de colectare, intitulată ORAȘE CURATE, care a inclus și municipiul Botoșani, grație colaborării statornicite cu operatorul de salubrizare URBAN SERV SA.
În plină campanie, organizatorii acestei acțiuni sprijinite de Primăria Municipiului Botoșani, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani și Modern Calor SA Botoșani, au organizat o conferință de presă, menită să-i informeze pe botoșăneni de importanța acestei acțiuni.
D-na Luminița Timofte și d-l Florin Catz Ing. Luminița Timofte, șef birou managementul calității la URBAN SERV SA Botoșani, a declarat că „populația trebuie să fie conștientizată că aceste DEEE-uri prezintă și pericole și să aibă o atitudine responsabilă.” De altfel, numeroși botoșăneni au vizitat deja cele trei puncte de colectare din municipiu, predând diverse echipamente electrice și electronice uzate.
Dl. Florin Catz - reprezentant ECOTIC - a ținut să precizeze faptul că municipiul Botoșani este fruntaș la nivel național în campania ORAȘE CURATE, derulată de această organizație. „Deșfășurăm și asigurăm colectarea DEEE-urilor la nivel național. La Botoșani, operatorul de salubritate URBAN SERV, cu sprijinul Primăriei municipiului Botoșani, a Agenției de Mediu Botoșani și a societății MODERN CALOR, este cel care sprijină de câțiva ani acțiunea noastră.”
D-na Dana Boariu, d-l  și d-l Ing. Dana Boariu, șef serviciu calitatea factorilor de mediu la A.P.M. Botoșani, a declarat: „Există mai multe metode de colectare a acestor deșeuri, care sunt și periculoase și nepericuloase, dar care conțin componente interesante economic. ECOTIC e una din cele 7 organizații autorizate de noi la nivel național ca să preia deșeuri DEEE de pe piață. Există legislația prin care responsabilitatea producătorului este preluată de organizații colective, gen ECOTIC dar și pe alte fluxuri, cum sunt de pildă ambalajele. În România există acest mecanism care pe DEEE-uri funcționează foarte bine, mult mai bine decât fluxul de ambalaje”.
Până în prezent URBAN SERV a colectat peste 24 de tone de deșeuri DEEE, din care 6 tone în actuala campanie.
DEEE-urile sunt deșeuri de echipamente electrice și electronice (casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, frigidere, mașini de spălat, calculatoare, playere video, sisteme audio etc.) ce se predau deoarece conțin susbstanțe periculoase care, odată ajunse în mediu, pot pune în pericol oamenii, flora și fauna. DEEE-urile intră într-un complex ciclu de reciclare care generează materii prime secundare.

Campania ECOTIC, declanșată în data de 1 martie a.c., se va desfășura până la data de 7 aprilie a.c..

Botoșănenii pot preda echipamente electrice și electronice uzate la centrele de colectare URBAN SERV SA, după cum urmează:
  1. 1. Piața Agroalimentară, str. Vârnav, nr. 2, parcare Piața Viilor, în fiecare zi de luni, între orele 9.00-16.00.
  2. 2. Asociația nr. 36-Str. Aprodu Purice, spate magazin Util Gară, în zilele de marți și joi, între orele 9.00-16.00.
  3. 3. Asociația nr. 63, str. Independenței, vis-a-vis de Serconf, în zilele de miercuri, între orele 9.00-16.00 și vineri, între orele 9.00-13.30.

Pentru colectarea de la domiciliu a echipamentelor voluminoase, poate fi contactat dispeceratul URBAN SERV SA la tel. 0231 517 007, 0747 081 027.